Slovenskí vynálezci

07.10.2011 12:57

 

Jozef Murgaš- Bol vynikajúcim priekopníkom elektrotechniky, a to jej najnovšieho odvetvia – rádiotechniky. Narodil sa 17. februára 1864 v Jabríkovej (dnešný Tajov) pri Banskej Bystrici v maloroľníckej rodine, ktorá mu určila kňazské povolanie, hoci ho ťahalo k technike.

 

Štefan Banič- Medzi vynálezcov padáka patrí aj náš rodák, ktorého busta tróni pred halou letiska v Bratislave – Ivánke. Narodil sa 23.novembra 1870 v Neštichu pri Trnave (dnes časť Smoleníc). Túžba po väčšej skyve chleba ho vyhnala roku 1907 do Ameriky. 

 

Samuel MikovínyBol významným zememeračom, kartografom a autorom prvých podrobných máp slovenských žúp. Narodil sa roku 1686 v Turičkách pri Lučenci v rodine evanjelického farára a učiteľa. Stredné školy vychodil v Lučenci a v Banskej Bystrici. Vynikal najmä vo fyzike, matematike a kreslení, čo predurčilo jeho životnú dráhu. Roku 1719 to bola kresliarska prax v Altdorfe pri Norimbergu, kde študoval na tamojšej univerzite matematiku -

 

 

Ján Andrej Segner-Vynájdením takzvaného Segnerovho kolesa zaradil sa medzi významných fyzikov 18. storočia. Narodil sa 9. októbra 1704 v Bratislave v rodine bohatého mešťana - exulanta. Na starom meštianskom dome na Michalskej ulici č.7 latinský text dodnes oznamuje, že tento dom bol Segnerovou kúriou. 

—————

Späť