Dažďové pralesy-naše pľúca Zeme, dozviete sa aj ako môžeme pomôcť ich zachrániť ! aj my !

21.06.2011 18:45

 Tropické dažďové pralesy sú lesy, kde rastú vysoké stromy, je tam teplé podnebie, a často tam prší. V niektorých dažďových pralesoch naprší denne viac ako 2,5 cm! Dažďové pralesy sa nachádzajú v Afrike, Ázii, Austrálii, Strednej a Južnej Amerike. Najväčším dažďovým pralesom je Amazonský dažďový prales.Dažďové pralesy sa nachádzajú v tropickom podnebnom pásme, v oblasti medzi obratníkom Kozorožca a obratníkom Raka. V týchto oblastiach je veľmi silné Slnko a po celý rok svieti približne rovnako, čím vytvára teplé a stabilné podnebie.V dažďovom pralese sa život rastlín a živočíchov neodohráva na zemi, ale v listnatom svete známom ako koruna. Koruna, ktorá je zvyčajne 30 metrov nad zemou je tvorená prekrývajúcimi sa konármi a listami stromov. Vedci odhadujú, že 70 – 90% života v pralese sa nachádza v stromoch, ktoré vytvárajú domov pre rastliny a živočíchy. Môžeme tu nájsť najznámejšie druhy zvierat - opice, žaby, jašterice, vtáky, hady, leňochody a malé mačky.


V pralese sa prostredie koruny veľmi líši od prostredia na zemi. Počas dňa je v korunách stromov suchšie a horúcejšie ako v ostatných častiach pralesa. Rastliny a živočíchy, ktoré tu žijú sú špeciálne prispôsobené na život na stromoch. Napríklad, kvôli množstvu listov v korunách je ťažké vidieť čo len do blízka. Mnoho živočíchov preto používa na komunikáciu hlasný škrek alebo spevavé zvuky. 

Vedci sa dlhý čas zaoberali štúdiom koruny, ale kvôli výške stromov je výskum dodnes veľmi ťažký. Existujú však už mnohé možnosti výskumu pomocou rebríkov, veží a lanových mostov, ktoré pomáhajú vedcom objavovať tajomstvá korún stromov.

Koruna je však len jednou zo zvislých vrstiev pralesa. Pozri ostatné vrstvy v grafe, na ktorom sú znázornené etáže-poschodia.

 

 

Pralesy miznú veľmi rýchlo. Dobrou správou je, že je veľa ľudí, ktorí chcú zachrániť pralesy. Zlá správa je, že to nebude ľahké. Bude to stáť veľa úsilia mnohých ľudí, aby sme zachránili pralesy a ich faunu a flóru pre ďalšie generácie, aby to mohli oceniť a tešiť sa z toho.


Zopár krokov k záchrane pralesov:

  • učiť druhých o dôležitosti životného prostredia a o tom ako môžu pomôcť zachrániť pralesy
  • obnovovať poškodené ekosystémy a sadiť stromy tam, kde boli lesy vyrúbané
  • povzbudzovať ľudí k životnému štýlu, ktorý neohrozuje životné prostredie
  • zakladať národné parky na ochranu pralesov a divokej prírody
  • podporovať spoločnosti, ktoré sa snažia znížiť škodlivé vplyvy na prostredie

—————

Späť