Biofyzika

07.10.2011 13:01

 

Biofyzika je medziodborová disciplína (hraničný odbor) skúmajúce biologické objekty a problémy fyzikálnymi metódami. Termín biofyzika sa začal objavovať začiatkom 20.storočia , ale už dávno predtým bola vykonaná rad štúdií na pomedzí biológie a fyziky , ktoré z dnešného pohľadu pod toto označenie spadajú.

 

Výskum elektriny v živých organizmoch začal v18.storočia Talian Luigi Galvani . Nemecký lekár a fyzik Hermann von Helmholtz zmeral v 19.storočia rýchlosť šírenia nervového vzruchu . Významné pre rozvoj biofyziky sú aj jeho štúdia fyziológie videnia a vnímania zvukov . Pri výskume mechanizmu fungovanie svalov prispel k modernej formulácii zákona zachovania energie .

Na tieto a mnoho ďalších prác nadviazali výskumy v 20.storočia :

ŠvédskyoftalmológAllvar Gullstrand popísal na fyzikálnych princípoch fungovania oka . Položil tak základ modernému očnému lekárstva. V roku 1911 dostal za svoju prácu Nobelovu cenu .

Za objasnenie fyziológie vnútorného ucha boli vedcom maďarského pôvodu Robertovi Báránymu a Georg von Békésymu tiež udelené Nobelovej ceny - v rokoch 1914 a 1961 .

Do obdobia okolo roku 1920 patrí vývoj diagnostických metód elektrokardiografie a elektroencefalografie , vychádzajúcich z empirického pozorovania súvislostí merateľných elektrických veličín a stavu fungovanie srdca a mozgu ako životne dôležitých orgánov .

Briti Alan Lloyd Hodgkin a Andrew Huxley sa zaoberali meraním a vysvetlením mechanizmu šírenia elektrických potenciálov na neurónoch , John Carew Eccles preskúmal a vysvetlil fungovanie nervových spojov - synapsií . Tieto štúdie sú dodnes platným základom pre chápanie fungovania nervového systému. Ich autorom bola v roku 1963 udelená Nobelova cena .

 

—————

Späť